Verstandig met geld

Geld is altijd een belangrijk onderwerp van de samenleving geweest. Geld is de motor van het leven geworden en daarom is het zaak er verstandig mee om te gaan. We zetten een stap in de goede richting door je artikelen aan te bieden die je leren verstandig met geld om te gaan.

Beleggingen
Je hebt geld en je wil er wat mee. Wat alleen op de bank laten staan om rente te vangen, vind je helemaal niks. In dat geval zou je kunnen overwegen om het geld te gaan beleggen. Beleggen betekent dat je geld ergens in stopt, met als doel er meer van te maken. Dat wil niet zeggen dat iedere belegging succesvol is. Soms beleg je verkeerd en ben je al je geld kwijt. Om die reden raden we je aan de informatie over beleggingen serieus door te nemen en alleen te beleggen als je er voor de volle honderd procent achterstaat. Wat we ook aanraden is niet gelijk al je geld te beleggen, maar een flink deel te bewaren. Zo weet je zeker dat als het uit de hand loopt, je altijd nog wat achter de hand hebt.

Risico’s van geld lenen
Aan het lenen van geld kleven talloze risico’s. Omdat veel advertenties het erg mooi weten te brengen, zou je soms zeggen dat lenen voordeliger is dan niet lenen. En dat is een grote valkuil, want met een lening betaal je altijd. Geld lenen zal nooit gratis zijn, want banken willen ook verdienen. Daarom raden we je aan om te zoeken naar de risico’s van leningen en pas echt te lenen wanneer je niet anders kan. Zoek naar geschikte informatie en bepaal pas dan welke lening je af wil sluiten. Ook kun je de Risicometer Leningen toepassen, om te kijken wat een lening met jouw situatie in zal houden.

Verkeerde investeringen
Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen de boot ingaan met een investering. In de meest extreme gevallen verdwijnen zowel het geïnvesteerde vermogen als de verantwoordelijke persoon. Dan is het vrijwel onmogelijk om verhaal te halen en je geld terug te verdienen. In zo’n geval zul je spijt hebben ooit met deze persoon in zee te zijn gegaan. Een oplossing voor dit probleem is moeilijk te geven. Wel is het te voorkomen. Verdiep je van tevoren zo serieus en geconcentreerd mogelijk in de investering. Laat uitzoeken wie er nog meer bij betrokken zijn, wat de afspraken zijn en welke garanties je kunt krijgen. Een investering is wat dat betreft een risicovolle onderneming, die zorgvuldig voorbereid dient te worden.

Ga in gesprek
Geldzaken vormen een breed begrip. Leningen en hypotheken hebben veel overeenkomsten, maar ook weer veel verschillen. En wat is beter, sparen of beleggen? Omdat die vragen per persoon verschillen zal het ons niet lukken daar een passend antwoord op te geven. Wij geven alleen advies. Wel raden we je aan om met je vragen in gesprek te gaan bij een financieel expert. Iemand met verstand van geldzaken zal je veel beter kunnen begeleiden. Financieel experts vind je bij een bank of kredietverstrekker, maar ook op het internet.